En svensk soldat dog just i Afghanistan…

(Svd-artikel på temat)

Totalt har fem svenska soldater dödats i Afghanistan, den senaste p.g.a., som det verkar, en olycka… en ”hemmagjord bomb”, enl. vad ”Ekot” nyss meddelade.

Är det bara jag, som tycker att denna typ av nyheter är patetisk?

Hur menar jag nu, undrar kanske Du -käre läsare-?

Tillåt mig utveckla…

  1. alla de svenska soldaterna befinner sig (/befann sig) frivilligt i Aghanistan. Ingen tvingar dem att befinna sig där och de hör heller inte hamma där!
  2. i krig dör människor!!!; hur många afghanska soldater (eller civila) har dött under samma period, som de svenska soldaterna?
  3. hur många personer har dödats i Sverige, och därtill helt oprovocerat, till följd av misshandel, etc, under samma period som de fem svenska soldaterna dödades? Förmodligen betydligt fler än fem! Däri ligger en stor del av min skepsis till denna typ av nyheter. Varför anses det liksom viktigare att rapportera att en soldat har dödats (av en olyckhändelse) än att personer misshandlas inom rikets Sverige gränser?

Med detta sagt, så beklagar givetvis Sällskapet Bur-q-ua de anhörigas sorg.

 

4 tankar om “En svensk soldat dog just i Afghanistan…

  1. Joel, jag tror nog att du missförstod Sällskapet B:s inlägg, särskilt sista meningen, där de anhörigas sorg beklagas.Den frasen tål att upprepas.F.ö., så skriver du ju själv: ”hemmagjord bomb”.Ordet ”hemmagjord” innebär ju per definition icke-professionell, d.v.s. en bomb med ett oklart syfte och mål, eller hur?Med ”olycka” menades att den specifike soldaten inte var beskjuten, punktmarkerad, e.dyl.Hänsyn togs givetvis till tillståndet i landet (=krig).Man kan givetvis diskutera vad som är ”olycka” och icke-olycka i ett land i krig.Med ”olycka” menades även: ej aktiv krigföring från ”fienden”.Med ”olycka” menades vidare att även s.k. ”landminor” också kan sägas vara olyckor i någon mån.Det förtar inte det djupt tragiska i att dö, p.g.a. en ”landmina”.Jag vet inte exakt vari det patetiska ligger, enl. din mening.

  2. En olycka är det ju inte, att använda ca fem stridsvagnsminor för att skapa en bomb som är avsedd för att förstöra pansrade fordon kan ju knappast betraktas som en olycka, då dom gjorde det som syftet var med dom.Men ja folk dör i krig, soldater dör i krig, det är en del av riskerna med jobbet. //Herr S

  3. Som tidigare sagt, ”Herr S”: man kan diskutera vad som ska räknas som ”olycka” och vad som inte är det.Om de rådande förhållandena i ett sammanhang innebär KRIG, så kan man hävda och förfäkta att det där finns en lägre tröskel för vad som bör betraktas som ”olycka”, än om de rådande förhållandena är samma sammanhang innebär FRED, eller till synes FRED.Det som du skrev: ”ca fem stridsvagnsminor för att skapa en bomb som är avsedd för att förstöra pansrade fordon” är självfallet inte att betrakta som olycka i ett land, som befinner sig i fred.Där finns till att börja med sällan ”pansrade fordon”, förutom vad gäller t.ex. värdetransporter.Vad jag menade med olycka var kanske framförallt att offret inte var utsett på förhand men även att man måste ta hänsyn till rådande omständigheter på platsen ifråga.Bra att du dock inser riskerna med krig för de frivilligt inblandade (d.v.s. frivilliga från ”västvärldens” sida).Att vara soldat är bara ett jobb för dem som har råd med det!Det är inget jobb att vara soldat för de s.k. ”talibanerna”.Där handlar det om helt andra saker, t.ex. överlevnad.Där handlar det om risker som är tvungna att tas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s