STÅUPP-KOMIK ÄR UTE

 

 

 

Du som läsare har kanske följt det s.k. ”Killing-gängeten killing, nä...f-låt det var ett svin, kanske Bert? och deras s.k. resa, från ”hottaCool ironisnubbar i början av ’90-talet, till medelålders avdankade gubbar på Dramaten anno 2009.

Ger inte detta någa signaler för ”ståupp” som genre?

Efter att jag har tittat på ett klipp med Bert Karlsson en gris? ja, nu kanske bilden hamnade rätt (ja, nu kanske bilden hamnade rätt?) (<= favorit i repris) i programmet ”Roasted på Berns”, så är jag övertygad.

Vad denne sprethårige, ytterst fetlagde, omusikaliske men framförallt allmänt osympatiske man, som f.ö. tydligen vill införa diktatur i Sverige (enl. Aftonbladets löpsedel fre. 9/10; vad är nytt, jämfört med ”Ny Demokrati”, undrar jag.), kan ha att tillföra svensk humor är och förbliver för mig och Sällskapet en G Å T A.

Han är de facto inte rolig ”för fem öre”, även om man kanske, rent teoretiskt alltså, kunde tänka sig att det vore möjligt att roa sig med att studsa en femöring mot hans mage.

Det blir ett stor rött X för honom (för att använda TV4:s ”Talang”-terminologi), hans åsikter och uppenbarelse i tid och otid.

[följande deklameras med fördel med ”Eddie Meduza-dialekt”, eftersom B. K. tycks vara värdig efterträdare till honom]

Bort med dig Bert, ta genast väck din stj-rt.

Den skymmer rutan.

En sådan klarar vi oss förutan.

(OBS! rim, som snart ska STIM-beläggas Foten i munnen)


Min huvudpoäng är dock att ståupp-komik är ute och kommer att som genre.

Minns var ni hörde det först.

Sällskapet Bur-q-ua är trendsättare och känner av omgivningen.

Sällskapet Bur-q-ua har humor…ibland…under kontrollerade former i laboratorier.

I framtiden, ja inom kort, så kommer vi dock att få se ännu mer av s.k. ”reality”, trots att även det kan tyckas uttjatat i sin tv-form, som är aldrig så styrd och regisserad.

Reality-genren kommer söka sig till scenen!

Istället för ”ståupp”, så kommer vi att få se verkliga personer, som berättar om sina liv, på en scen.

Var ser man det idag, i t.ex. Stockholm?

Kanske kommer även sådana framträdanden att locka till skratt men skillnaden mellan detta och dagens ståupp-framträdanden är att ståupp-komiker inte är ärliga, eftersom de går efter ett manus, som är ämnat att få publiken att skratta.

Med ocensurerade reality-framträdanden kan man däremot förmedla större ärlighet och med tanke på att verkligheten inte sällan överträffar dikten, så kanske även teatern som konstform riskerar att utkonkurreras.

2 tankar om “STÅUPP-KOMIK ÄR UTE

  1. Standup på TV är som matlagningsprogram, rätt meningslös om man är hungrig. Gå på någon av småklubbarna istället. Där framför nya komiker sina egna betraktelser. Klubben jag driver heter Tiny Comedy och kör på Torsdagar kl 20.00 på Southside, men det finns massor av andra.Välkommen.

  2. Hm, det känns om om du ”Cecci” i din kommentar framförallt vill göra och gör reklam för din klubb.Varför får jag det intrycket, rent spontant?Som någon sade: ”all publicitet är god publicitet, även dålig”.(låter i och för sig som en paradox)Får Sällskapet provision för din reklam på denna vår blogg?Hur många procent?Bur-q-ua 43 undrade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s